vineri, 27 martie 2009

AMD copletează gama de procesoare desktop cu un singur nucleu

Compania americană, AMD, intenţionează să revitalizeze gama de procesoare desktop. Posibil ca acesta să fie ultimul update pentru procesoarele cu un singur nucleu, mai ales că în momentul de faţă chiar şi Sempronul are două core-uri.

Astfel, Sempron LE-1150 va ieşi din producţie chiar în această lună. Livrările acestui procesor vor fi oprite la finalul lunii martie. În locul acestuia, AMD va lansa un model ce poate fi considerat "high-end" pentru acestă gamă de procesoare. Athlon 64 LE-1660, care va înlocui "obositul" Sempron este un procesor cu un singur nucleu, despre care se zvoneşte că ar avea frecvenţa (reală) de funcţionare de 2,8 GHz, 512 KB L2 cache şi va fi fabricat în procesul tehnologic de 65 de nanometri.

La capitolul procesoare dual core, AMD a anunţat că Athlon 64 X2 4200+ va mai putea fi comandat doar până la finalul acestei luni. Dar, de acestă dată nu a specificat dacă va exista un alt model cu două nuclee care să-l înlocuiască. Alte procesoare X2 aflate acum la vârful gamei au fost de asemenea aşezate pe lista celor care vor ieşi din producţie, de exemplu AMD Athlon 64 X2 6000+.

Deci, după câte se pare AMD a hotărât să renunţe la fabricarea de procesoare în tehnologie de 90 de nanometri. Cel mai probabil vor fi promovate procesoarele cu numele de cod Toliman (cu trei nuclee) pe care compania le-a lansat anul acesta la CeBIT. Procesoarele Toliman fac parte din familia Phenom.