vineri, 27 martie 2009

Predeal, o staţiune lăsată în paragină de „patronii“ care o conduc

În timp ce toate drumurile din staţiunea montană arată ca după un bombardament, primarul şi vicele „perlei de pe Valea Prahovei" îşi văd de afacerile lor prospere

Oraşul Predeal are pretenţia de a fi o staţiune montană europeană. O localitate în care mai toţi guvernanţii care s-au perindat pe la conducerea ţării din 90’ şi până azi şi-au construit case de vacanţă arată astăzi ca după un bombardament din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În timp ce străzile nu au mai fost reparate de ani de zile, policlinica e plină de igrasie şi localnicii trăiesc de pe o zi pe alta, primarul, patron de hotel, concesionează şi vinde terenuri viceprimarului, un alt patron de hotel.

În afară de Drumul Naţional 1 care străbate Predealul, toate celelalte străzi perpendiculare sunt pline de gropi. Viceprimarul spune că nu are prerogative, iar primarul nu are nimic de comentat. De departe, cea mai prosperă zonă pentru patronii de hoteluri şi pensiuni din Predeal este Clăbucet, un "cartier de vile" situat în imediata apropiere a pârtiei de schi.

Aici s-a construit pe fiecare metru pătrat de teren, iar gradul de ocupare la hoteluri şi pensiuni este de 75% pe toată perioada anului. Drumul de acces însă către oricare dintre aceste hoteluri este unul de off-road. Craterele din şosea pot pune probleme chiar şi maşinilor de teren cu tracţiune integrală. Un consilier local, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, ne-a declarat că primarul în mod intenţionat nu vrea să repare acel drum.

"A zis că îl lasă aşa, ca să vadă şi politicienii de la Bucureşti care vin pe aici şi să îi dea bani
să îl facă", a declarat consilierul. O atitudine cel puţin ciudată, dacă ţinem cont de faptul că Mihail Veştea, primarul oraşului Predeal, deţine hotelul Coroana Cocoşului, situat chiar la baza pârtiei Clăbucet.

Tot oraşul este împânzit de bannere care indică locul în care este situat hotelul vicelui: chiar în spatele sediului PDL
Tot oraşul este împânzit de bannere care ...
De la ultima pensiune şi până la hotelul primarului, mai există un spaţiu de câteva sute de metri pătraţi care momentan este folosit ca parcare. Proprietarii pensiunilor din zonă îl acuză pe Veştea că nu vrea să concesioneze şi acel teren, pentru a nu-i face nimeni concurenţă hotelului său.

Niciunul dintre localnici nu înţelege de ce există această luptă crâncenă pentru a pune mâna pe un teren în Predeal, în condiţiile în care oraşul nu are piaţă, policlinică sau drumuri de acces şi este complet mizerabil.

Localnici înconjuraţi de pensiuni şi izolaţi de restul lumii

„Să ai o casă de vacanţă, poate se merită. Dar să locuieşti în oraşul ăsta cu o pensie de 5 milioane de lei vechi, este sinucidere curată", spune Mihai Ciobotăraşu, un localnic. „Nu avem o casă de cultură, pentru că aceasta a fost ocupată de primărie. Nu avem niciun parc, în schimb, avem străzile stricate şi pline de gunoaie", spune localnicul.

Chiar la baza pârtiei Clăbucet, primarul Predealului, Mihail Veştea, şi-a construit hotelul Coroana Cocoşului
Chiar la baza pârtiei Clăbucet, primarul Predealului, ...
Soţia acestuia, membră în Liga Pensionarilor, îi ia apărarea primarului Veştea, care şi-ar fi cerut scuze pentru starea drumurilor dând vina pe lipsa banilor. "Primarul a zis că prioritară a fost construirea unor locuinţe sociale, iar consiliul local a hotărât ca banii să meargă în acea direcţie", explică femeia. Casa familiei Ciobotăraşu este vecină cu hotelul Hollyday, iar strada pe care este situată arată mai rău decât un drum de ţară dintr-un cătun oarecare.

Sub nicio formă, o maşină de salvare nu are cum să ajungă până aici, iar aceasta este o problemă pentru toţi oamenii în vârstă care locuiesc la câteva sute de metri altitudine faţă de DN1. "Am avut o dată nevoie de salvare şi maşina nu a putut urca. Am coborât cu sania", povesteşte nea Mihai. Bărbatul a lucrat 42 de ani la Tractorul Braşov, ca majoritatea predelenilor.