vineri, 27 martie 2009

Reteta de 1.000.000$

O tinara si-a facut firma cu adresa in apartamentul gazdei si a dat o lovitura de 2,8 milioane lei la bugetul statului. Garda Financiara a descoperit ca societatea "Avimecom" a vindut cereale de 10 milioane RON in doar citeva luni, dar nu a inregistrat nici una din cele 90 de facturi in contabilitate.

Cit ai bate din palme, o ieseanca a reusit sa dea un tun de citeva sute de mii de euro la bugetul de stat. „Reteta" aplicata de Maria Carare, o tinara de 30 de ani, a fost una destul de simpla: a infiintat o societate, a facut citeva tranzactii, a incasat banii, insa a omis sa inregistreze in contabilitate vreun act si sa plateasca bugetului consolidat de stat impozitele si taxele aferente.

Cazul a fost descoperit de comisarii Garzii Financiare la inceputul acestui an dupa ce au efectuat un control incrucisat la citeva firme din judet. „In urma unei verificari efectuate la finele lunii ianuarie, s-a intocmit si trimis catre instantele competente o sesizare penala pe numele societatii Avimecom pentru evaziune fiscala. Prejudiciul estimat adus bugetului de stat de catre societatea Avimecom se ridica la circa 2,8 milioane lei (peste 750.000 euro). Evaziunea fiscala a constat in ascunderea masei impozabile prin nedeclararea veniturilor realizate si neinregistrarea operatiunilor comerciale efectuate", a declarat Adrian Ianole, purtatorul de cuvint al Garzii Financiare.

Potrivit Registrului Comertului, societatea Avimecom are ca actionar unic si administrator aceeasi persoana, si anume Maria Carare, o ieseanca in virsta de 30 de ani. De asemenea, potrivit aceleiasi surse, sediul societatii este inregistrat la un apartament de pe soseaua Nicolina numarul 7, bloc 930, apartament 25.

„Aceasta firma a fost infiintata in vara anului trecut si a intrat in vizorul nostru in luna octombrie. In aceasta perioada, de 2-3 luni, a emis aproximativ 90 de facturi in valoare totala de aproape 10 milioane de lei pe baza carora a livrat angro cereale. Insa in contabilitate nu a fost inregistrata nici o factura si nu s-a platit catre bugetul de stat TVA in valoare de aproape 1,5 milioane lei, precum si impozit pe profit de aproximativ 1,3 milioane lei", a detaliat reteta tunului, purtatorul de cuvint al Garzii Financiare.

A intrat in pamint

Ieri, in jurul orei 14.00, reporterii „Ziarului de Iasi" au mers la sediul firmei
declarat in acte la Registrul Comertului. Insa, la aceasta adresa, nu figureaza nicidecum societatea Avimecom, ci o alta persoana pe nume Dan Constantin Topita, care nu a fost gasita acasa. Mai mult decit atit, locatarii blocului nu au auzit despre Avimecom sau despre actionarul societatii, Maria Carare.

De asemenea, in incercarea de a obtine un punct de vedere, reporterii „Ziarului de Iasi" au incercat sa obtina un numar de telefon fix de la informatii Romtelecom, dar fara sorti de izbinda deorece nici societatea Avimecom si nici Maria Carare nu figureaza in baza de date. Nici in cartea albastra, editata de RDS, nu figureaza firma ori actionarul majoritar.

In schimb, aseara, contactat telefonic, Cosntantin Topita, proprietarul apartamentului unde a fost inregistrat sediul societatii Avimecom, a oferit mici detalii despre societate si actionar. „Eu il cunosc doar pe sotul ei. Au stat in chirie la mine anul trecut circa trei luni, cit eu am fost plecat din tara. Atunci el m-a rugat sa-l las sa deschida o firma cu sediul social la mine. De atunci nu mai stiu nimic de el. In luna februarie a venit o persoana de la Garda Financiara si a cerut informatii despre societate si mi-a lasat o citatie. Dar nu am stiut despre ce este vorba. Mai multe nu am ce sa va spun, nu stiu nici macar numerele lor de mobil", a declarat Topita.

Acesta nu este insa singurul caz de evaziune fiscala depistat de comisarii Garzii Financiare. Potrivit unui raport al institutiei, in primele doua luni ale acestui an, in urma verificarilor efectuate, s-au intocmit si inaintat catre instantele competente 14 sesizari penale pentru evaziune fiscala, prejudiciul total estimat ridicindu-se la aproximativ 4,4 milioane lei, adica 1,2 milioane euro.