vineri, 27 martie 2009

"Totul e OK". Mircea Sandu considera ca transferurile s-au efectuat in mod corect pana acum

Audiat in calitate de martor in dosarul privind transferurile de fotbalisti, presedintele FRF a declarat ca „ancheta va continua pentru a scoate adevarul la iveala”.

Oamenii de fotbal se perinda zilnic pe la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Ieri a fost randul presedintelui Federatiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, omul care stie aproape totul despre ceea ce s-a intamplat in fotbalul romanesc dupa 1990. La iesirea de la DNA, Nasul a spus ca a fost citat în calitate de martor în dosarul privind transferurile de jucatori, dand in acest sens o declaratie in fata procurorilor. Seful federatiei a refuzat sa dea amanunte despre continutul declaratiei, insa a adaugat ca nu a mai fost citat pentru un termen viitor, dar ca „ancheta continua pentru a scoate adevarul la iveala”. Audierea lui Sandu a durat mai putin de o ora, iar la final acesta a mentionat ca din punctul sau de vedere transferurile s-au efectuat în mod corect pâna acum. „Daca procurorii descopera alta realitate, urmeaza sa vedem. Mai multe nu pot sa va spun”, a comentat oficialul de la Casa Fotbalului. În urma cu o zi, Gheorghe Dinu, fost presedinte al FC Rapid, în prezent conducator al divizionarei B FC Brasov, a fost de asemenea audiat de procurorii anticoruptie, in acelasi dosar, si tot în calitate de martor. Dinu „Vama” a mentionat ca a fost audiat ca martor în cazul transferurilor jucatorilor Cristi Dulca si Florin Bratu.

În 10 ianuarie, procurorii DNA au început pe data de 10 ianuarie urmarirea penala împotriva a zece oameni de fotbal în legatura cu transferurile unor fotbalisti. Astfel, în acest dosar, DNA a început urmarirea penala pentru înselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani împotriva lui Ioan Becali, Victor Becali, George Copos, Sica Puscoci, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Jean Padureanu, Mircea Stoenescu, Gica Popescu si Gigi Netoiu.

Potrivit probelor administrate de procurori, respectiv raspunsurile primite în cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate în mai multe state din Europa si Asia, precum si din analizele efectuate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor
si Garda Financiara a rezultat ca persoanele respective, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste 10.000.000 de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau.

Astfel, potrivit procurorilor, în perioada 1999-2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate în conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre învinuiti si-au însusit în interes personal sumele externalizate.