vineri, 27 martie 2009

Hoţia şi găurile din ţevi scumpesc de 10 ori apa Craiovei

n fieare an, Craiova cumpără 52 milioane de metri cubi de apă, la un preţ stabilit de Guvern. Dacă întreaga cantitate ar ajunge la robinete, o simplă împărţire arată că unei familii de patru persoane i-ar reveni lunar o cantitate de aproximativ 100.000 de litri de apă! Pentru o familie care locuieşte într-un apartament cu două camere, aceasta ar însemna că locuinţa lor ar putea fi umplută cu apă până în tavan o dată la fiecare şase săptămâni! Cu o asemenea cantitate, fiecare din noi şi-ar putea întreţine un mic ştrand. Numai că, între ceea ce facturează Direcţia Apelor „Jiu” (singura instituţie abilitată să exploateze resursele de apă din zonă) şi ceea ce livrează mai departe Compania de Apă există un decalaj enorm.

onform datelor furnizate de Compania de Apă Oltenia, la consumatori ajung doar 22.920.000 metri cubi. Restul, adică 56 la sută din apa achiziţionată, este trecut la capitolul pierderi ale Regiei. Pierderi care sunt suportate tot de craioveni: din cauza lor, preţul apei cumpărate de consumatorii casnici este de 10 ori mai mare decât cel cu care Compania de Apă achiziţionează materia primă de la Direcţia Apelor Jiu.

Toate instituţiile publice sunt necontorizate

Pierderile se regăses, de fapt, în furturile din reţeaua de alimentare
cu apă a oraşului sau pierderile de pe conducte. Agenţii economici necontorizaţi sunt doar o parte dintre autorii pagubei: în anul 2007, în Craiova existau 860 persoane juridice necontorizate în privinţa consumului de apă potabilă. Printre acestea - toate instituţiile publice, spitalele şi şcolile din municipiu; li s-a pus în vedere să îşi instaleze apometre, dar degeaba. „S-au făcut multe controale în luna martie a anului trecut.

Mulţi dintre inspectori, în loc să plece de la agenţii economici cu citirea apometrelor, luau în plăsuţă ba o sticlă de whisky, ba o pungă de cafea“, susţine un angajat al Companiei de Apă. Alţi agenţi economici au chiar două sau trei branşamente la reţeaua de apă, însă numai unul din ele este contorizat – de ochii lumii. Pierderile se mai înregistrează şi pe reţeaua de distribuţie a apei potabile. Din cauză că nu s-a mai efectuat, în ultimii ani, nicio lucrare de modernizare a conductelor, zece la sută din cantitatea de apă achiziţionată de Compania de Apă „Oltenia“ se pierde pe conductele sparte.

Conducte pentru VIP-uri

Printre agenţii economici care au fost descoperiţi, în 2007, că fură apă potabilă din reţeaua de alimentare a oraşului, s-a numărat şi Hotelul Jiul, societate patronată din umbră de liderul democrat-liberal Radu Berceanu. „Aici sunt două intrări de alimentare cu apă, dar numai una era contorizată şi, bineînţeles, valoarea consumului era una foarte mică. Restul cantităţii de apă necesară era practic furat“, povesteşte acelaşi angajat al Companiei de Apă „Oltenia“.

Un alt hotel necontorizat este Green House. Aici, patronul dispune de trei intrări pentru alimentarea cu apă potabilă, însă numai una are apometru. Pagubă enormă produce şi platforma CFR Craiova, unde nu există niciun apometru care să ateste consumul efectiv de apă pe care îl fac cele câteva sute de angajaţi. Toţi banii
pe care Compania de Apă ar trebui să îi încaseze din aceste locuri sunt trecuţi la pierderi şi suportaţi de craioveni.

Info plus
:

Pe Apa Sâmbetei

Craiova cumpără apa de suprafaţă cu 35 lei/mia de metri cubi şi apa din subteran cu 45 lei. Din cauza pierderilor (furturilor etc) de 56%, apa se scumpeşte de zece ori.