sâmbătă, 21 februarie 2009

Ce «relatii de familie deteriorate» invoca Adriana Saftoiu?

Ultimul Saftoiu l-a parasit pe Basescu

Demisia Adrianei Saftoiu a creat un scandal de proportii care naste speculatii. Una dintre acestea porneste chiar de la mailul trimis lui Vasile Blaga in care, spun sursele, fosta purtatoare de cuvånt de la Palatul Cotroceni ii cere ministrului sa intervina la Basescu pentru a ii reconcilia relatiile de familie deteriorate de urzelile Elenei Udrea. O posibila explicatie a indignarii Adrianei Saftoiu ar sta intr-o stire aparuta , pe 20 martie, intr-un saptamånal bucurestean, de mic tiraj, dar cu un public tinta bine stabilit, in care se spune ca purtatoarea de cuvånt ar avea un amant. In paralel, in SIE incepuse sa circule o informatie conform careia si el, Claudiu, ar fi avut o prietena prea apropiata. Acest scandal a fost stopat pentru ca a intervenit cel cu interceptarile, si Saftoiu a demisionat de la SIE. Coincidenta? Imposibil cånd e vorba de doua scandaluri simultane intr-o singura familie!

(Ioana Theodoru)

COTROCENIUL SI-A SCOS ULTIMUL DINTE DE LAPTE

Adriana Saftoiu pleaca. Traian Basescu mai ramåne. La fel ca si purtatorul lui de cuvånt, presedintele a demontat, ieri, scenariile puse pe seama plecarii coechipierei sale: Nu am cunostinta de asa ceva. (...) Adriana ramâne pentru mine un partener care a decis sa plece în viata civila. Am tot respectul pentru munca pe care a facut-o timp
de sapte ani alaturi de mine si va asigur ca îi voi fi un bun prieten, a declarat Basescu ulterior sedintei CSAT. El a adaugat ca succesorul Adrianei Saftoiu nu va veni la Cotroceni nici din presa, nici din PD. „Consilierii trebuie sa fie mai reci decât ar însemna un consilier din partid“, a argumentat Basescu.

Date si luate. Briefingul stabilit ieri de premier pentru ora 15.30 a fost amånat. Purtatorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spataru, a precizat ca subiectele care urmau a fi tratate in cadrul conferintei vor face obiectul unei intålniri cu presa in zilele urmatoare. Spataru nu a putut preciza daca premierul Tariceanu urma sa discute despre subiectele dezbatute, ieri, în CSAT sau despre restructurarea guvernului. Pentru ca premierul nu a transat problema restructurarii executivului, PSD a decis, la råndu-i, sa-si amåne lucrarile Comitetului Executiv, sedinta in care social-democratii urmau sa-si stabileasca strategia fata de criza politica de la Bucuresti.

(Adriana Tiganila )
Informatiile aparute in ziarul nostru referitoare la miscarile de trupe din jurul presedintelui Basescu capata contur de la o zi la alta. Dupa cum era de asteptat, si Adriana Saftoiu paraseste Palatul Cotroceni. Ultimul val de plecari a fost cauzat de Sergiu Medar. L-a scurt timp, presedintele a mai pierdut un om, insa nu de la Cotroceni, ci de la SIE, si anume Claudiu Saftoiu, sotul Adrianei Saftoiu. Urmatoarul pe lista va fi, dupa toate probabilitatile, Constantin Degeratu, consilier in cadrul Administratiei Prezidentiale.

Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a declarat, ieri, ca îsi asuma faptul ca demisia sa vine într-un moment delicat pentru presedinte si ca retragerea sa din functie are motive strict personale. Adriana Saftoiu a confirmat oficial ca si-a depus demisia luni si ca va parasi Cotroceniul începând cu 1 aprilie. Saftoiu si-a explicat demisia, refuzând însa prezenta camerelor de luat vederi, pentru a nu face din anuntul ei o „drama televizata“ si pentru a-si „proteja“ tristetea evidenta. Întrebata în legatura cu faptul ca demisia ei survine într-un moment politic delicat pentru presedinte, care este amenintat de suspendare, consilierul prezidential care i-a fost alaturi presedintelui de peste sapte ani a replicat: „Asta e. Îmi asum acest lucru“. „Întotdeauna s-ar fi gasit ceva“, s-a scuzat ea. „Am prea multa încredere în Traian Basescu pentru ca demisia mea sa fie considerata o victorie a premierului Tariceanu“, a comentat Saftoiu, întrebata în legatura cu aceaste eventuale implicatii politice ale gestului ei. Ea a remarcat ca demisia sa a capatat, mediatic, „un iz catastrofal“. „Este o demisie dintr-o functie publica, administrativa, nimic mai mult“, negând explicatiile „extrem de conflictuale“ care s-au dat gestului ei. „Nu mi-am dat demisia pentru ca eram nervoasa, ci din motive personale ce ma privesc si care nu au legatura cu povestile uimitoare pe care le-am auzit. „Saftoiu a subliniat
ca nu se dezice de Traian Basescu, de care este prea legata. „Traian Basescu ramâne acelasi om. Am aceeasi încredere si apreciere pentru calitatile lui“, a afirmat ea. Întrebata daca gestul ei a avut vreo legatura cu demisia sotului ei, Claudiu Saftoiu, din fruntea SIE, ea a replicat: „Nici un pic“. În cea mai parte a interventiei ei, Saftoiu a dezmintit informatiile legate de motivele demisiei sale, fara a arunca însa lumina asupra cauzelor reale. „Motivele sunt personale, nu au nici o legatura cu mailuri, mesaje, interceptari“, a spus ea, referindu-se la speculatiile din presa potrivit carora la Traian Basescu ar fi ajuns un e-mail al Adrianei Saftoiu catre secretarul general al PD, Vasile Blaga, legat de fostul consilier prezidential Elena Udrea. „L-am sunat pe Vasile Blaga sa îl întreb daca nu a primit cumva vreun virus de la mine, pe mail“, a glumit ea. „Vreau sa cred ca nu va imaginati ca am nevoie de tapi ispasitori pentru aceasta decizie. (...) Încercati sa ma credeti pe cuvânt si nu pe aceste surse extraordinare ce si-au facut din minciuna o virtute. M-a dezamagit placerea surselor“, a sustinut Saftoiu, de aceasta data pe un ton amar. Saftoiu a precizat ca joi dimineata a avut discutia finala cu presedintele Traian Basescu. Ea a dezmintit si informatiile potrivit carora ar viza, împreuna cu sotul ei, postul de ambasador la Londra.

Economiseste bani publici
Saftoiu a mai spus ca absenta sa din ultima deplasare a lui Traian Basescu la Berlin, la celebrarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului UE de la Roma, nu are nici o relevanta si ca a preferat sa economiseasca banii publici, având în vedere si faptul ca protocolul nu permitea accesul sau la manifestarile oficiale.

Gusa: Basescu, ocolit de toti
Liderul Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, a declarat, ieri, ca presedintele Traian Basescu risca sa fie ocolit de toti oamenii politici care au CV-ul nepatat, liderul PIN dand exemplu in acest sens decizia Adrianei Saftoiu de a demisiona din functia de consilier prezidential. „Eu am avertizat inca din anul 2005 ca presedintele Basescu, daca nu isi schimba atitudinea, risca sa fie ocolit de toti oamenii politici credibili si capabili“, a spus Gusa.

Hasotti: Presedintele nu are abilitati
„În primul rând, presedintele Traian Basescu nu are dreptul sa refuze demisia Adrianei Saftoiu. În al doilea rând, se dovedeste înca o data faptul ca Basescu nu are abilitati de colaborare, marturie fiind faptul ca, din echipa initiala de consilieri prezidentiali, nu a mai ramas nici unul“, a declarat, la randul lui, liberalul Puiu Hasotti.

UDMR: O demisie asteptata
Deputatul UDMR Kelemen Hunor crede ca, dupa demisia lui Caudiu Saftoiu din functia de director al SIE, „era de asteptat si demisia Adrianei Saftoiu“, informeaza Mediafax. În opinia lui Kelemen Hunor, faptul ca au plecat toti consilierii prezidentiali care au format echipa de la începutul mandatului arata ca „nu rezista nimeni la Palatul Cotroceni“ si acest lucru „ar trebui sa-i dea de gândit presedintelui Traian Basescu“.

PC: Seful statului s-a autoizolat
PC considera ca demisia consilierului prezidential Adriana Saftoiu arata ca presedintele Basescu s-a autoizolat nu numai fata de institutiile statului, partidele politice, ci si fata de colaboratorii lui cei mai fideli, ceea ce îi va fi fatal sefului statului, a declarat, la randul lui, Bogdan Ciuca.

PSD: A vrut sa faca totul
„Nu exista presedinte sau politician eficient fara o echipa buna. Faptul ca el nu a reusit sa tina pe nimeni lânga el, demonstrat de demisia purtatorului sau de cuvânt, arata ca Traian Basescu încearca sa faca totul singur, iar aceasta este una dintre explicatiile pentru greselile pe care le face“, a declarat social-democratul Victor Ponta.

Seful statului, melancolic
Presedintele Basescu a declarat, ieri, ca va ramane in continuare un apropiat al Adrianei Saftoiu. El a precizat ca-i multumeste pentru munca depusa. Totodata, seful statului a subliniat ca noul purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale nu va proveni din presa sau din PD.