sâmbătă, 21 februarie 2009

O taxa retroactiva solicitata de COPYRO va scumpi echipamentele IT cu pana la 10%

Companiile din industria IT sunt amenintate de faliment din cauza ca organismul
de gestiune colectiva COPYRO solicita plata retroactiva a unei remuneratii de 5% din pretul de import al produselor de copiere vandute intre 2002-2005. Producatorii si distribuitorii de copiatoare si multifunctionale spun ca in cazul in care vor fi obligati sa plateasca remuneratia, pretul produselor IT va creste cu 7-10%.

Din 2005, o data cu modificarea legii, taxa pentru copia
privata a scazut la 0,5-1% din valoarea de import a produselor. Potrivit Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), aceste companii vor trebui sa plateasca remuneratii compensatorii pentru copia privata, desi aceasta a fost definita clar abia in 2005. Mai mult, producatorilor si distribuitorilor de copiatoare si multifunctionale li se cere sa plateasca taxa la un nivel de 5%, desi, din 2005, ea a fost stabilita la maximum 1%.Companiile au fost notificate sa plateasca retroactiv remuneratia si, cum acestea au refuzat, au fost actionate in instanta. Prima varianta a legii privind drepturile de autor - Legea 8/1996 - definea foarte vag lista aparatelor supuse platilor pentru copia privata si prevedea obligatia de plata a 5% din pretul „aparatelor care permit reproducerea“. Aceasta lege a fost modificata prin Legea 285/2004. Abia în anul 2005 lista aparatelor pentru care se platesc remuneratii compensatorii pentru copia privata a fost clar definita prin Hotarârea arbitrala din 23 mai 2005. Aceasta lista cuprinde fotocopiatoarele, scannerele, imprimantele si multifunctionalele.

Efectul remuneratiei: scumpiri si falimente
Reprezentantii companiilor IT sustin ca pierderile suferite prin plata remuneratiei vor fi reflectate in pretul echipamentelor. “Pierderile ar putea fi recuperate in 1-3 ani si ar avea repercusiuni directe asupra consumatorului final, intrucat pretul actual al echipamenteleor IT ar creste cu 7-10%“, a aratat Ion Maican, director de programe la o companie IT.

Potrivit membrilor APDETIC, plata acestor sume foarte mari ar falimenta unele companii de IT din Romania, care nu si-au facut provizioane la acel moment si nu au inclus remuneratia compensatorie de 5% in pretul de vanzare, intrucat aceasta nu fusese inca stabilita. Deja o companie din domeniul IT, Romus, a dat faliment din cauza acestei remuneratii, dupa ce a pierdut procesul intentat de COPYRO.

Mai mult, membri APDETIC sustin ca demersurile COPYRO sunt sustinute tacit de organisme ale statului, printre care Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) al carui rol ar fi trebuit sa fie de mediator al conflictului dintre APDETIC si Copyro.

Acuze privind deturnarea fondurilor din taxa
Din suma colectata de catre Copyro din aceasta remuneratie jumatate revine, conform legii, asociatiilor de editori, iar cealalta jumatate tuturor autorilor de opere scrise care au mandatat COPYRO. Numai ca, potrivit reprezentantilor APDETIC, banii care ar putea fi colectati din aceasta remuneratie, aproximativ 2,5-3 milioane de euro, nu vor ajunge acolo unde le-a fost destinatia, ci vor merge in premiile acordate de Copyro diverselor companii, “apropiate“ organismului de gestiune colectiva. Dintre toate organismele de gestiune colectiva, numai COPYRO a solicitat plata retroactiva. Celelalte organisme au aplicat noua lista dupa data publicarii sale
, adica începând cu 2005, fara pretentii retroactive.