sâmbătă, 21 februarie 2009

Culmea comerţului - miei româneşti, importaţi din Bulgaria

În măcelăriile din România, mielul bulgăresc este la origine românesc. Bulgarii cumpără de la noi mieii vii, îi sacrifică în abatoarele lor care respectă standardele europene şi apoi îi vând în ţara noastră la preţ dublu.

Dacă anul trecut, Bulgaria a importat din România miei în valoare de 7 milioane de euro, anul acesta, suma se va dubla. Producătorii bulgari profită de lipsa abatoarelor din România şi fac afaceri care le dublează profiturile. Ei cumpără mieii din România cu aproximativ 2 euro pe kilogram şi după ce îi sacrifică, îi trimit în magazinele româneşti cu 4 euro pe kilogram.

"Am făcut contracte cu multe hipermarketuri din România, dar în România marfa e mai scumpă decât în Bulgaria. Acum, noi cumpărăm din Bulgaria cu 1,8 euro kg în viu, iar din România cu 2,3 - 2,4 euro pe kg", a declarat Stefan Raitchev, proprietarul unui abator din Bulgaria.

Ciobanii români îi asaltează zilnic pe producătorii bulgari cu oferte de miei şi iezi.

Afacerile merg ca pe roate la graniţa româno-bulgară. Şi asta pentru că cel mai mare abator din Bulgaria se află la doar doi kilometri de vama de la Ostrov.