sâmbătă, 21 februarie 2009

Oficialii se pirasc unii pe altii in scandalul energiei

Traderii privati de energie
au fost vazuti des in birourile
reprezentantilor MEC. Ex-secretarul de stat Mantog nu stie unde mergeau, iar fostul ministru Seres spune ca se puteau duce chiar la Ionel Mantog.

Multi dintre furnizorii privati de energie electrica veneau destul de des pe la Ministerul Economiei si Comertului, a declarat ieri fostul secretar de stat Ionel Mantog. Desi spune ca nu cunoaste personal nici un reprezentant al acestor firme, Mantog a adaugat ca l-ar fi recunoscut pe Bogdan Buzaianu, fostul sef al Energy Holding. „Au fost destule veniri in minister. Nu-i cunosc personal, insa stiu ca cei de la Energy Holding si Green Energy veneau destul de des. Si nu numai ei“, a spus fostul oficial guvernamental. Ministrul din acea vreme (2005-2006), Codrut Seres, spune ca traderii s-ar fi putut duce chiar in biroul
secretarului de stat. „Daca veneau sa discute probleme legate de contracte se duceau chiar la domnul Mantog pentru ca el superviza activitatea complexurilor energetice. Pe la minister au trecut si cei de la Beny Alex“, a declarat pentru „Cotidianul“ fostul ministru al Economiei si Comertului Codrut Seres. Reprezentantii Energy Holding neaga in totalitate afirmatiile celor doi ministri spunind ca nu au mers la Ministerul Economiei.

Elaborau strategii

In privinta motivului pentru care traderii privati veneau la MEC, cei doi fosti ministri aproape ca se pun de acord. „Erau multe motive pentru care puteau veni la minister. Acolo existau si fonduri europene si multe alte lucruri. Eu nu stiu exact de ce veneau“, spune Seres. Secretarul de stat ne ofera chiar mai multe posibile destinatii. „Era normal sa vina. Erau discutii despre piata, despre problemele tehnice, despre strategiile de export. Eu nu aveam cum sa stiu ce cautau acolo“, spune Mantog.

* Buzzman Industries, lovita de amnezie

Traderul privat Buzzman Industries a incheiat la 29 noiembrie 2004 un contract de furnizare a energiei electrice cu Hidroelectrica pe o perioada de zece ani. Desi valoarea contractului se ridica la aproape 25 de milioane de dolari numai in 2005 si 2006, reprezentantii traderului isi aduc aminte foarte vag despre momentul si modalitatea de incheiere a intelegerii. „M-am dus personal in biroul directorului Hidroelectrica si i-am expus oferta. A doua zi am primit un telefon si am fost invitat la negociere. Contractul l-am semnat in aceeasi zi“, spune Dragos Nicolae, administratorul firmei. Totusi, reprezentantul traderului sustine, in mod paradoxal, ca negocierile au durat patru zile, desi singur recunoscuse ca a negociat si a semnat in aceeasi zi. In fata Comisiei pentru Industrie si Servicii a Camerei Deputatilor, Nicolae a furnizat o cifra falsa pentru cantitatea cumparata de la Hidroelectrica. La insistentele presedintelui comisiei, Nicolae a rectificat cantitatea pentru ca apoi sa refuze sa spuna o suma exacta. „Nu pot sa vorbesc despre pret si cantitate in fata presei“, a concluzionat administratorul Buzzman Industries.