sâmbătă, 21 februarie 2009

"Gigi este un fenomen!"

De ce a ajuns Gigi Becali locul doi in politica romaneasca.

Cel mai recent sondaj, prezentat ieri de IMAS, il pune pe Gigi Becali pe pozitia a doua, dupa Traian Basescu, in topul politicienilor romani. Latifundiarul din Pipera, impreuna cu partidul sau, sunt principalii beneficiari ai crizei actuale. Analistul politic Dan Pavel, strateg si vicepresedinte PNG, explica motivele acestei ascensiuni si indica obiectivele formatiunii politice.

Evenimentul zilei: Cum se explica pozitia lui Gigi Becali in sondajul IMAS?
Dan Pavel: Gigi Becali este un fenomen. Am anticipat ca va face ravagii in politica romaneasca. El este rezultatul unei actiuni politice. Pozitia sa in topul increderii electoratului este data de mai multi factori: notorietatea lui Becali ca om de fotbal, recunoasterea pe care a castigat-o prin actiunile sale filantropice din ultimii 15 ani, dar si calitatile politice ale acestuia. Becali este un om care a invatat foarte mult, cu o vointa puternica. El stie cum sa actioneze si nu face aliante politice. Un alt factor ar fi mesajul nostru de dreapta care patrunde si isi arate roadele.

EVZ: Este Gigi Becali un om politic in adevarat om politic?
DP: Bineinteles. Daca a fost perceput altfel, a fost din cauza unei elite intelectuale frustrate. Ne trebuie un om de actiune, pragmatic, nu un politician care recita din Kant!


EVZ: Poate fi considerat Becali principalul beneficiar al crizei?Daca da, de ce nu a fost Geoana cel avantajat?
DP: Criza politica este un alt factor al pozitiei pe care o are presedintele PNG. Geoana nu este avantajat deoarece nu este un politician puternic. El este mostenitorul unui partid in descompunere, iar oamenii au inceput sa inteleaga acest lucru.

EVZ: Potrivit IMAS, PNG a crescut cu sapte procente, in timp
ce Becali a ramas la acelasi nivel. Cum explicati acest lucru?
DP: Vrem sa aducem partidul la nivelul lui Gigi Becali. Obiectivul nostru este sa castigam alegerile parlamentare din 2008 si pe cele prezidentiale, un an mai tarziu.

EVZ: Poate fi considerat PNG-ul partidul unui singur politician?
DP: Mai sunt si altii. Eu, spre exemplu, pregatesc programul de guvernare. In plus
, am intarit filialele, am adus oameni care vor iesi in fata, oameni admirabili din teritoriu. Ei sunt cei care se regasesc in politica lui Gigi Becali.

EVZ: Are Gigi Becali o strategie pentru a-si consolida pozitia?
DP: Bineinteles. Am lucrat la trei documente: doctrina, programul politic si strategia in sine.

EVZ: Traian Basescu a pierdut ultimul consilier. Faptul ca a fost un presedinte jucator a fost un factor ce a determinat plecarea celor din jurul sau ?
DP: Traian Basescu este, in primul rand, un om foarte dificil. Extrem de inteligent, dar dificil. Adriana Saftoiu nu a mai rezistat in aceasta ipostaza. Este greu sa rezisti langa Basescu, mai ales daca el nu asculta.