sâmbătă, 21 februarie 2009

Elena din Troia

L-a despartit de cei mai importanti consilieri si a aprins scanteia razboiului total care l-a izolat pe seful statului.

Adriana Saftoiu, ultimul consilier din vechea garda a lui Traian Basescu, si-a dat demisia luni si va parasi Palatul Cotroceni pe 1 aprilie. Ea sustine ca se retrage din motive personale, insa o contributie decisiva in luarea acestei decizii pare a fi avut-o fosta sa colega de la Cotroceni, Elena Udrea.

Aceasta a reusit, in mai putin de doi ani, sa-l transforme pe Traian Basescu intr-un presedinte izolat, alungandu-i colaboratorii si implicandu-l in multe scandaluri. Prin razboaiele politice pe care le-a provocat, fara sa-si fi pierdut insa sustinerea lui Basescu, Udrea si-a castigat renumele de „Elena din Troia” (dupa frumoasa care, in urma cu 3.200-3.300 de ani, a generat sangerosul razboi greco-troian).

Consilieri alungati. Andrei Plesu a renuntat primul la functia de consilier prezidential, invocand motive de sanatate
. Ulterior a recunoscut ca a plecat din cauza influentei pe care Elena Udrea o avea asupra presedintelui.

Conexiuni de afaceri. Prin intermediul „blondei de la Cotroceni”, Traian Basescu a fost asociat cu grupurile de interese din jurul lui Dorin Cocos (sotul Elenei Udrea), slabiciune speculata din plin de adversarii sai politici.

Tensiuni Basescu-PD. Impunerea Elenei Udrea in PD a creat o falie intre Basescu si fostii colegi de partid, care s-au distantat incet-incet de el, refuzand chiar sa-i aplice strategiile politice.

Scandalul „Biletelul”. Opera aceleiasi Elena Udrea, dezvaluirea „biletelului otravit” al lui Tariceanu a aprins fitilul unui razboi total, care a coagulat o larga coalitie impotriva lui Basescu.

Consilierul prezidential a confirmat ca demisia este inca de luni pe masa
presedintelui

Adriana Saftoiu a confirmat ieri ca demisia sa din functia de consilier prezidential pentru comunicare publica este inca de luni pe masa presedintelui Traian Basescu. Invocand motive personale, ea a precizat ca va parasi Palatul Cotroceni de la 1 aprilie.

„Dupa atatia ani de colaborare cu un om politic pot duce la „erodare””, si-a argumentat ea gestul. Saftoiu a negat informatiile potrivit carora gestul sau este o consecinta a unui conflict cu presedintele din cauza unor afirmatii critice facute la adresa Elenei Udrea.

Demisia purtatorului de cuvant al presedintelui vine la doua saptamani dupa ce sotul sau, Claudiu Saftoiu, a parasit postul de sef al SIE, tot prin demisie.

„Asta e!”

Adriana Saftoiu a recunoscut ca demisia sa vine intr-un moment delicat, insa „intotdeauna ar fi fost ceva”. „Asta e!”, a comentat ea.
Saftoiu a ales sa faca aceste precizari departe de camerele de luat vederi, intr-o intalnire informala cu ziaristii acreditati la Cotroceni.

„In viata fiecaruia exista un moment cand vrei sa fii acasa. Si eu, si Claudiu vrem sa fim acasa. Cel care se va bucura va fi Filip (n.r. - fiul celor doi) care va avea mai mult timp
de joaca”, a spus Adriana Saftoiu.

Ea a adaugat ca motivele demisiei sunt personale si „nu au nicio legatura cu mail-uri, mesaje, interceptari”. Fostul purtator de cuvant al presedintelui a vrut astfel sa dezminta informatiile potrivit carora la Traian Basescu ar fi ajuns un e-mail despre Elena Udrea, mesaj ce-i purta semnatura si era adresat secretarului general al PD, Vasile Blaga.

„L-am sunat pe Vasile Blaga sa-l intreb daca nu a primit cumva vreun virus de la mine, pe mail. Vreau sa cred ca nu va imaginati ca am nevoie de tapi ispasitori pentru aceasta decizie. (...) Incercati sa ma credeti pe cuvant si nu pe aceste surse extraordinare ce si-au facut din minciuna o virtute. M-a dezamagit placerea surselor”, a sustinut Saftoiu.

Fostul purtator de cuvant al Cotrocenilor a afirmat ca relatia cu presedintele Basescu este in continuare una foarte buna.

Cat priveste cariera sa viitoare, Saftoiu a negat ca are in vedere un post de ambasador in Cuba sau Marea Britanie. Singura certitudine declarata a fost lansarea, saptamana viitoare, a unei carti intitulate „Vocile Puterii” care se refera la toti purtatorii de cuvant ai guvernului si ai presedintiei din 1990 incoace.

Udrea „i-a izgonit” prietenii lui Basescu

Dincolo de declaratiile asumate ale Adrianei Saftoiu, unii lideri ai PD sustin ca relatia sa cu presedintele Traian Basescu s-a deteriorat din cauza fostei consiliere Elena Udrea.

Aceasta din urma s-ar fi plans sefului statului ca Adriana Saftoiu se afla in spatele campaniilor negative de presa care o au drept tinta, afectandu-i relatiile, inclusiv pe cele cu democratii.

De asemenea, imediat dupa lansarea scandalului „Biletelul”, Udrea ar fi venit la Cotroceni sa-i spuna presedintelui ca e o victima a unor lideri PD care vorbesc deja cum sa scape de ea din partid, dar si a Adrianei Saftoiu, care se plangea acestora ca trebuie sa repare ceea ce a facut Udrea.

Aceleasi surse sustin ca seful statului a avut o discutie destul de aprinsa pe aceasta tema cu secretarul general al PD Vasile Blaga. „De un an si sase luni nu mai tin legatura cu cei de acolo (n.r. - de la Cotroceni), a negat insa Elena Udrea implicarea sa in aceasta situatie.

Si Andrei Plesu a plecat din cauza „blondei” de la „Golden Blitz”

Adriana Saftoiu nu este prima victima a Elenei Udrea. Fostul consilier pe politica externa, Andrei Plesu, a plecat de la Cotroceni acuzand influenta prea mare pe care o exercita „blonda de la Golden Blitz” asupra sefului statului.

Udrea a contribuit si la racirea relatiilor dintre Traian Basescu si PD, dupa ce fosta sefa de cabinet a intrat in conflict cu ministrul de interne, Vasile Blaga.

E drept ca relatia Basescu-PD s-a deteriorat si din cauza refuzului democratilor de a iesi de la guvernare, dupa scandalul „Biletelul”. Scandal pe care tot Udrea l-a declansat, el degenerand in actuala criza politica. (Au contribuit Clarice Dinu si Andi Manciu)

Purtator de cuvant

Nici din presa, nici de la PD

Presedintele Traian Basescu a afirmat ieri ca noul sau purtator de cuvant nu va fi nici din presa, nici de la PD si ca el va fi numit „cat de repede se poate”.

El a precizat ca Adriana Saftoiu ramane pentru el „un partener care a decis sa intre in viata civila” si a dat asigurari
ca „ii va fi un bun prieten”. El a precizat ca are „tot respectul” pentru faptul ca Adriana Saftoiu I-a fost alaturi sapte ani. Seful statului a negat ca ar fi interceptat faxuri sau telefoane, spunand ca „nu are cunostinta despre asa ceva”. (Laura Gafencu)

Au colaborat sapte ani

Adriana Saftoiu (39 de ani) se retrage din culisele politicii la capatul a mai bine de sapte ani petrecuti in preajma lui Traian Basescu. Intre femeile stranse in jurul presedintelui de-a lungul timpului - Lavinia Sandru, Anca Boagiu, Mioara Mantale, Elena Udrea, Roberta Anastase - Saftoiu si-a adjudecat insa titlul de cea mai longeviva si mai fidela colaboratoare.

Intrata in echipa lui Basescu in 2000, ca sefa a cabinetului sau de ministru al transporturilor, Adriana Saftoiu il cunoaste pe actualul presedinte din vremea cand lucra ca reporter, mai intai la Rompres si apoi la Mediafax (1993-1998).

O fosta „relatie de incredere si de prietenie”

In 1998, Saftoiu renunta la profesia de ziarist pentru pozitia de secretar de stat si purtator de cuvant al guvernului Radu Vasile. Din acelasi cabinet facea parte si Traian Basescu, ca ministru al transporturilor.

De altfel, schimbarea premierului Victor Ciorbea cu Radu Vasile fusese provocata de un interviu acordat de Basescu sotului sau, Claudiu Saftoiu, pe atunci ziarist la „Evenimentul zilei”.

„Odata cu intrarea intempestiva a lui Traian Basescu in campania locala din 2000 de la Bucuresti, rolul meu si al Adrianei a crescut”, povestea Claudiu Saftoiu, in 2005.

Dupa alegeri, Adriana Saftoiu devenea consilierul lui Basescu la Primaria Capitalei si apoi directorul Biroului
de presa al PD. „De fiecare data cand avea nevoie de noi, eram langa el. S-a creat in timp o relatie de incredere si de prietenie”, spunea, la un moment dat, Claudiu Saftoiu.

„Pufulet”, rolul si riscurile

Rezultatul alegerilor prezidentiale din 2004 o determina pe Adriana Saftoiu sa renunte la fotoliul de deputat PD de Bucuresti proaspat castigat.

Traian Basescu ii oferea, in schimb, postul de consilier si purtator de cuvant la Cotroceni. Adriana Saftoiu iesea „din culise”, in decembrie 2004, prezentata de Basescu pe scena din Piata Constitutiei la sarbatorirea victoriei in alegeri a Aliantei D.A. „Hai, Pufulet!”, a strigat-o presedintele dupa ce a aruncat in multime palaria lui Varujan Vosganian.

Ulterior, ramasa singurul sfatuitor fidel al lui Basescu in privinta declaratiilor de presa, dar si a deciziilor politice, Saftoiu a avut o contributie importanta la debarcarea liberalului Teodor Atanasiu de la MApN. ( Anca Simina)