sâmbătă, 21 februarie 2009

Gigi Becali ii sufla in ceafa lui Basescu

Scandalul politic generalizat a diminuat procentele presedintelui. La capitolul incredere, lui Basescu ii sufla Becali in ceafa.

Cel mai afectat de pierderea increderii este Traian Basescu, aflat in cadere libera. Potrivit cercetarii IMAS realizata in perioada 10-16 martie, seful statului a pierdut zece procente la capitolul incredere publica.

Fata de luna februarie, cand seful statului avea un scor de 51%, acum a ajuns la 41%. Comparativ cu ianuarie, scaderea este si mai drastica: 17%.

Bara la bara

Basescu este urmat la doar doua procente de Gigi Becali. Conform sondajului IMAS, seful PNG se mentine la acelasi nivel: 39%, fata de 40% cat avea cu o luna in urma. Daca evolutiile vor fi aceleasi, Becali ar putea ocupa peste o luna primul loc in ceea ce priveste increderea romanilor.

Nici Calin Popescu-Tariceanu nu sta mai bine ca Traian Basescu. Premierul a pierdut patru procente in aceasta luna, ajungand la 19%. In cele trei luni in care conflictul cu presedintele s-a acutizat, Tariceanu a contabilizat un minus de sase procente. Mai mult, 70% dintre romani considera ca actualul guvern conduce tara la fel sau mai rau decat cabinetul Nastase.

Premierul este mai jos chiar si decat liderul PSD. Din batalia cu Basescu, Mircea Geoana a iesit cu trei procente mai putin, ajungand la 24%. La fel si Corneliu Vadim Tudor, a carui incredere a scazut de la 19 la 16%.Foarte mult a pierdut si Theodor Stolojan: 12 procente. Din ianuarie, cand avea 34%, el a ajuns acum la 26%.

Alianta scade, PD profita

Nici defuncta Alianta PNL-PD nu sta prea bine cu popularitatea. Desi isi pastreaza prima pozitie in preferintele electoratului, Alianta este in continua scadere. Daca duminica viitoare ar fi alegeri, sustine IMAS, Alianta ar obtine 39%. Cu o luna in urma avea 43%, iar in ianuarie, 48%. Practic in cele trei luni de razboi PNL-PD, Alianta a pierdut noua procente.

Totusi, competitia dintre cele doua partide este favorabila democratilor. „PD se intareste crescand diferenta fata de partenerul sau de Alianta, PNL. Raportul este de 2 la 1 in favoarea democratilor”, a precizat directorul IMAS, Doru Petrut.

PNG, 18%

Locul doi este ocupat inca de PSD, care este urmat indeaproape de PNG. PSD, fata de februarie, are acum trei procente in plus
, ajungand la pragul de 20%.

Partidul condus de Gigi Becali, sustine IMAS, isi continua trendul ascendent, ajungand la 18%. PRM in schimb ramane la acelasi nivel, 8-9%. La fel si PLD, care se mentine la 4%. Nici PC nu inregistreaza vreo crestere. Are in continuare 2%, in timp
ce PIN si PNTCD au 1a.

Explicatie

Udrea, cauza scaderii lui Basescu

Sociologul si deputatul PSD Alin Teodorescu pune scaderea increderii in Basescu pe seama scandalului politic declansat de Elena Udrea, prin dezvaluirea biletelului de la Tariceanu. Aceeasi explicatie o are si directorul IMAS, Doru Petrut. Acesta spune ca scaderea in sondaje este inregistrata abia acum deoarece opiniile politice au avut nevoie de timp sa se sedimenteze.