sâmbătă, 21 februarie 2009

EVZ declanseaza scandal intre Japonia si Coreea de Nord

Cazul Doinei Bumbea, artista romanca rapita de catre agenti nord-coreeni, ar putea constrange statul comunist sa dezvaluie mai multe despre aceasta practica a regimului de la Phenian, conform UPI.

United Press International (UPI) relateaza ca ziarul japonez Asahi Shinbun a venit in Romania si a luat legatura cu fratele Doinei, Gabriel care a identificat-o pe artista dupa poze facute in Coreea de Nord.

Bumbea a fost rapita cand i s-a propus sa isi expuna lucrarile in cadrul unei galerii din Japonia.

Pictorita romanca nu s-a mai intors niciodata in tara pentru ca nu a mai putut parasi Coreea de Nord, unul din principalii aliati ai Romaniei lui Ceausescu, unde a fost obligata sa-i invete limbi straine pe agenti secreti ai Phenianului.

Familia i-a organizat o inmormantare in Romania, in anul 1984, la 6 ani dupa ce nu a mai primit niciun semn de la aceasta.

Dar, potrivit datelor EVZ, Bumbea a murit in anul 1997, de cancer
, fara sa-si mai vada vreodata familia din Romania.

Japonia incearca deja sa implice Romania in eforturile de a determina Phenianul sa faca mai multa lumina in cazul rapirilor orchestrate de regimul lui Kim Ir Sen.

Familia Doinei Bumbea va fi vizitata in acest sens de seful organizatiei nipone care apara interesele celor rapiti de spionii statului stalinist.

Ziarul japonez Asahi Shinbun noteaza ca Ministerul roman de Externe a contactat deja Phenianul pentru a obtine mai multe informatii despre soarta Doinei Bumbea, dar ca pana acum nu a fost primit nici un raspuns.

Subiectul rapirilor este deosebit de sensibil in Japonia, unde inca se asteapta informatii despre 17 japonezi sechestrati de agentii Phenianului de-a lungul ultimelor decenii.

Coreea de Nord a negat insa numarul avansat de autoritatile japoneze sustinand ca au fost rapiti doar 13 cetateni japonezi dintre care cinci au fost repatriati in 2002.