sâmbătă, 21 februarie 2009

Marea Britanie cere sprijinul Consiliului de Securitate ONU

Marea Britanie a cerut Consiliului de Securitate al ONU să sprijine emiterea unei declaraţii care să exprime îngrijorarea serioasă stârnită de arestarea a 15 marinari britanici în Golful Persic. Proiectul declaraţiei arată că marinarii patrulau în apele irakiene, în virtutea unui mandat al Consilului de Securitate şi cere eliberarea lor imediată.

Iranul a acuzat Marea Britanie că nu ar adopta cea mai potrivită poziţie în încercarea de a-i elibera pe cei 15 marinari britanici arestaţi de săptămâna trecută de autorităţile iraniene în Golful Persic.

Negociatorul şef în probleme nucleare, Ali Larijani, a avertizat că furia mediatică stârnită de arestarea militarilor britanici ar putea întârzia eliberarea singurei femei din grupul de arestaţi, promisă miercuri de Iran.

"În loc să încerce să rezolve problema trimiţând o delegaţie de experţi şi făcând investigaţii de natură tehnică, britanicii au declanşat o furtună mediatică având în centru relaţiile diplomatice şi aduc problema la Consiliul de Securitate ONU."

"Asta nu va ajuta la rezolvarea problemei iar liderii britanici gestionează prost cazul", a spus negociatorul şef în probleme nucleare.

În replică, ministerul britanic de externe a declarat că va continua să ceară insistent eliberarea celor 15.

Armata britanică a făcut publice imagini culese de satelit din care reiese că iranienii au acţionat ilegal capturându-i pe marinarii care patrulau în apele irakiene. Iranul afirmă că aceştia se aflau ilegal în apele sale
teritoriale.

Preşedintele Parlamentului European, Hans Gert Poettering, a exprimat joi susţinerea pentru cei 15.

"În numele Parlamentului European, fac un apel către preşedintele iranian şi autorităţilor iraniene pentru eliberarea celor reţinuţi."

În ce constă "furtuna media" care deranjează Teheranul?

Presa britanică e unită în revolta stârnită de imaginile cu captivii prezentate la televiziunea iraniană, în special de figura singurei femei din grup, Faye Turney.

The Sun, care se bucură de cea mai mare popularitate, titrează "Mulahii descreieraţi ne umilesc soldaţii", iar în pagina unu întreabă "Pe cine crezi că prosteşti domnule Ahmadinejad?" - referire la un cântec extrem de cunoscut -
"Pe cine crezi că prosteşti domnule Hitler?".

Cotidianul de centru stânga The Guardian se teme că scrisoarea lui Faye Turney către familie, filmată de autorităţile iraniene a fost scrisă cu forţa şi subliniază ceea ce numeşte "formulările, combinaţiile ciudate de cuvinte" din scrisoare.

Ceea ce spun ziarele e important fiindcă adesea ele reflectă vederile cititorilor şi asta influenţează climatul politic.

Deocamdată, guvernul britnic nu a fost criticat, dar membrilor cabinetului le va veni greu să reziste presiunilor de a acţiona mai dur.

Presa iraniană

Presa iraniană nu a dat atenţie chestiunii - în mare parte din cauza Anului Nou persan, perioadă în care nu s-a publicat decât un ziar într-o săptămână.

Radoiul şi televiziunea oficiale au transmis ştirea, dar ea a figurat mai jos în buletinele de ştiri printre relatări despre trafic şi starea vremii, de care s-a considerat că iranienii aflaţi în vacanţă aveau mai mare nevoie.

Miercuri, după amplificarea presiunilor britanice asupra Teheranului, canalul Al Alam a difuzat un material mai lung, care a inclus şi declaraţia lui Faye Turney.

Dar Al Alam e un canal TV prin satelit în limba arabă, la care se uită foarte puţini iranieni.

Televiziunea iraniană a difuzat şi ea apoi un material mult mai scurt pe această temă şi, practic, abia azi, pentru prima oară ştirea despre britanicii arestaţii a figurat ca ştire principală la radioul iranian.